top of page

Ve karşınızda Alfa jenerasyonu...

Güncelleme tarihi: 22 Oca 2024

Sözlük tanımına göre alfa, Yunan alfabesinin ilk harfidir. Ayrıca "alfa" terimi, gruplar halinde yaşayan hayvanlarda sürü liderini ifade eder. Peki "alfa kuşağı" ifadesi nereden çıkmıştır?

Avustralyalı fütürist Mark McCrindle tarafından popülerleştirilen "Alfa kuşağı" terimi, 2010 yılından sonra doğan ve hızla gelişen bir toplumda yetişen çocukları ifade ediyor. İngiltere'deki Grant Thornton'un COO'su Robert Hannah'a göre 2025 yılına kadar dünyada 2 milyar Alfa kuşağı olacak. Bu kuşak tarihin en zengin, en eğitimli ve teknolojik okuryazar kuşağı olacak.

Alfa Kuşağı Nedir?

Bir toplumdaki her kuşak bir öncekinden farklıdır. " Jenerasyon farkı" terimi de bu durum için geçerlidir. Bugün toplumu farklı kuşaklar oluşturuyor. Yirmi birinci yüzyılda doğan yeni bir nesil yetişiyor. X ve Y kuşağı ebeveynlerin çocukları "alfa kuşağı" olarak adlandırılmaktadır.

Alfa jenerasyonu çok yeni bir fikir olduğu için başlangıç tarihi hala tartışılmaktadır. Birçok medya kuruluşunun 2010-2011 yıllarını alfa kuşağı olarak kabul etmesine rağmen, Z kuşağının 2012-2015 yıllarında sona erdiğini iddia edenlere göre alfa kuşağı 2013 veya 2016 yılında doğmuştur.

Çocukların dünya görüşleri ve felsefeleri, içine doğdukları dünyanın koşulları tarafından şekillendirilir. "Sessiz kuşak" olarak adlandırılan bu kuşak, savaş ve zorluklarla dolu bir dönemde yetiştikleri için daha itaatkârdırlar. Öte yandan Alfa kuşağı, hızlı bir küresel değişim döneminde yaratılmıştır. Hayata bakış açıları teknoloji ve hızlı değişimden etkilenmiştir.

Her hafta 2,5 milyon Alfa çocuğunun doğduğu tahmin edilmektedir. Dünyanın hızlı nüfus artışı göz önüne alındığında oldukça büyük bir Alfa nüfusu var ve muhtemelen de olacak. Alfa neslinden sonra, sonraki nesiller için isimler çoktan seçilmiştir. Beta ve Gama olarak bilinecekler.

Alfa Kuşağının Özellikleri Nelerdir?

Özgürlük, bu kuşağın en belirleyici özelliği olarak kabul edilir. Kontrolcü ebeveynlerle iletişim kurmak imkansızdır. Bu enerjik kuşak yüksek adrenalin içeren aktivitelerden hoşlanır. Sınırları, yasaları ve kalıpları aşılması gereken geçilmez engeller olarak görürler.


Alfa kuşağının diğer özellikleri aşağıdaki gibidir:

- Alfa jenerasyonu bireyleri konfor ve rahatlıktan hoşlanırlar. Daha sabırsız ve aceleci özellikler sergilerler. Bu kuşağın kendini çok merkeze alması dikkat çekicidir.

- Kendilerinden önce gelen Z kuşağına göre daha temkinlidirler.

- Alfa kuşağı için hız çok önemli olduğundan, ihtiyaç duydukları bilgiyi hemen bulamadıklarında kopuk veya mesafeli görünebilirler.

- Beslenme alışkanlıklarında sağlıksız yiyecekler sıklıkla yer alır.

- Genellikle tutkularının peşinden giderler.

- Alfalar hızlı ilerleyen teknolojiye ayak uydurma konusunda çok başarılıdırlar.

- Ekran kuşağı olarak da bilinen alfa kuşağı çok hızlı bir şekilde ekranlara bağlanır.

- Modern yaşama değer verirler. Davranışlarını değiştirmeye yatkındırlar ve değişime açıktırlar.

- Gün boyunca tüm etkinlik ve aktivitelere katılmak için her türlü çabayı gösterirler.

- Sosyal baskıları kavrayamazlar. Rahatlığa, entelektüel özgürlüğe ve istediklerini yapmaya öncelik verirler.



Alfalar hızlı ilerleyen teknolojiye ayak uydurma konusunda çok başarılıdırlar.

Alfa Kuşağının Geleceğine İlişkin Öngörüler

Bu kuşak üzerine yapılan bazı araştırmaların bulgularına göre, alfa çocukları daha geç çocuk sahibi olacak, iş dünyasına daha geç girecek ve diğer kuşaklara göre daha uzun süre eğitim alacak. Ayrıca, eğitim deneyimleri geleneksel zihniyetten farklı olarak internet üzerinden yürütülecektir. En girişimci kuşağın Alfa kuşağı olması beklenmektedir. Bu sonuç, dolaylı olarak, hayatlarının çok erken yıllarında bilgi ve kaynaklara erişebilmiş olmalarından kaynaklanmaktadır.

Alfa kuşağı için birkaç ek tahmin:

- Alfa kuşağı üyeleri ile arkadaşları ve akranları arasındaki etkileşimlerin çoğu sosyal medyada gerçekleşecek ve bu da tüm gün iletişim halinde kalmalarını sağlayacaktır. Bu da onların çevrimiçi ortamda sosyal kabul görme konusunda zorlanmalarına neden olacaktır.

- İnternet ve hızlı teknolojik ilerleme çağında doğdukları için, alfalar pratik olarak dünyaya ellerinde tabletlerle geliyorlar. Çoklu görevlerde yetenekli olacakları için tek bir şeye konsantre olmayacaklardır.

- Önceki nesillere göre daha az konuşacakları tahmin ediliyor.

- Yazmak ve konuşmak yerine görsel medya, animasyon filmler ve diğer eğlence türlerini izlemeyi tercih edecekler.

- Arkadaşlarıyla sanal dünyalar ve robotlar aracılığıyla etkileşim kurmayı yüz yüze etkileşime tercih edecekler. İletişim kurmak için makinelerle etkileşim kurmakta ustalaşacaklar.

- Gerektiğinde bilgi için Google'a veya robotlara danışacakları için kendi öğrenme stratejilerini oluşturabilecekler. Çeşitli platformlara diğer tüm nesillerden daha erken erişecekler. Alfalar bu nedenle en girişimci nesil olacak.

- Diğer tüm kuşaklara kıyasla, çağın sunduğu tüm teknolojileri kişiselleştirebilecek ve teknolojiyi hayatlarının merkezine yerleştirecekler. Yalnız çalışmaktan keyif alacaklar ve işlerinde bireysellik için çaba gösterecekler.

- Alfalar, dijital çağda yetiştikleri için hızlı zaferler peşinde koşacaklar.

- Daha zeki ve becerikli insanlar haline gelecekler, ancak sıklıkla gelenek ve kültüre karşı ilgisizleşecek ve otoriteyi reddedeceklerdir.

- Teknoloji sayesinde dünyanın her yerine kolayca erişebilen küresel vatandaşlara dönüşecekler.

- Aidiyet gibi kavramlarda milliyet, din, ulus veya etnik kökene bakılmaksızın eşitlikten yana olacaklar.

- Ölümü bir hastalık ya da arıza olarak gören, genetik ve nanoteknoloji sayesinde tüm canlıların hastalıklarının tedavi edilebileceğine inanan bir nesil olacaklar.


Yazmak ve konuşmak yerine görsel medya, animasyon filmler ve diğer eğlence türlerini izlemeyi tercih edecekler.

Sosyal Medyanın Alfa Kuşağı Üzerindeki Etkisi Nedir?

Influencer'ların izleyici kitlesi ağırlıklı olarak genç nesilden oluşuyor. Alfa kuşağı, influencer'ların tanıttığı şeylerden önemli ölçüde etkileniyor. Alfa kuşağı arasında yapılan anketlerin çıktıları hiç beklenmeyen sonuçlardı. Buna göre katılımcıların çok yüksek bir yüzdesi YouTube veya Instagram'da gördükleri ürünleri satın almak istediğini belirtiyor.


YouTube ve Instagram gibi platformlar aracılığıyla Alfa kuşağı ikna edici mesajlara daha açık hale geliyor. Özellikle Instagram ve Snapchat gibi uygulamaların kullanımı, Alfa Kuşağı için alışverişin çok sosyal bir yönüne katkıda bulunuyor.


Alfa Kuşağı ve Z Kuşağı

Alfa Kuşağı ve Z Kuşağı

Alfa Kuşağı, Z Kuşağından sonra gelmektedir. Sonuç olarak, iki kuşağın özellikleri birbirinden farklıdır. Bu iki kuşak birbirine hem benzer hem de benzemez.

- Her iki kuşak da yenilik yapmaya teşvik edilmektedir.

- Her ikisi de emek yoğunluğa büyük değer vermektedir.

- Çok sayıda icat ve teknolojik gelişme her iki nesli de aynı anda etkilemektedir.

- Her iki kuşak da değişime uyum sağlayabilir.

- Alfa kuşağı, Z kuşağı kadar yakın ilişkiler kurmaz.

- Gelenekler Z kuşağı tarafından biraz el üstünde tutuluyor.

- Z kuşağında otoriter bir yapı var.

- Alfa kuşağı biraz daha içine kapanıkken, Z kuşağı daha dışa dönüktür.


Alfa Kuşağı Eğitimde Nasıl Hareket Ediyor?

- Alfa kuşağına gerçek ismiyle hitap etmek çok önemlidir. Aslında, sınıf ortamında küçük gruplar oluşturmak ve dönüşümlü liderlik sağlamak bu çocukların ilişki kurmasına yardımcı olacaktır.

- Z kuşağına göre daha uzun dikkat sürelerine sahiptirler. Bir video dikkatlerini çekerse kalkmadan 30 dakika boyunca izleyebilirler.

- Çocukken maruz kaldıkları görsel materyal ve reklam tufanı nedeniyle bilgiyi uzun süreli hafızalarında depolamakta zorlanırlar. Derste görsel materyaller kullanıldığında öğrenmeleri daha kalıcı olur.

- Sınıfta konu yeni materyaller ve sorgulamalarla genişletildiğinde ilgileri artar. Tıpkı izledikleri videolarda olduğu gibi öğretmenin iknası, yakınlığı, bilgiyi kişiselleştirmesi ve yakınlaştırması odaklanmalarını artırıyor.

- Alfa kuşağı da tekrardan hoşlanır. Hoşlarına giden videoları sık sık izlerler.


Nasıl Öğrenirler?

Genç alfalar, analitik ve problem çözme yeteneklerinin gelişmesi teşvik edilerek eğitilebilir. Alfa Kuşağı'nın çocukları, sorunlara çeşitli açılardan yaklaşmayı öğrenerek fayda sağlayacaktır. Ekip çalışmasının, kendi benzersiz eleştirel düşüncelerini kullanarak karar vermeden önce potansiyel çözümleri çeşitli açılardan değerlendirmesine izin verilmelidir. Bu çocuklar en iyi öğrenmeyi yaparak ve deneyimleyerek gerçekleştirirler. Okullar bu tür bir eğitimi destekleyen bir ortam sunmalıdır.

Teknoloji ile büyümenin dijital okuryazarlık ve adaptasyon kabiliyetinin artması gibi avantajları olsa da, uzmanlar dikkat süresinin kısalması ve sosyal gelişimin gecikmesi gibi dezavantajları olabileceği konusunda uyarıyor.


Öğretmenler ve Alfa Kuşağı

Alfa nesli otoriteyi onaylamıyor. Bu saygısızlık mı? Hayır. Bu belirli bir neslin özelliğidir. Bu nedenle benmerkezci eğitimcilerin işi çok zordur.

Hiç şüphesiz, öğrenci merkeze aittir. Teknolojik olarak gelişmiş bu nesli eğitecek öğretmenlerin bu teknolojiyi iyi kullanması gerekiyor. Bu kuşağın bilgi aktaran öğretmenler yerine iyi mentorlara ihtiyacı olacak.

Z kuşağı mezun olduğunda, öğretmenler yeni bir kuşakla çalışmaya başlayacaktır. Bu nedenle öğretmenler, mesleki bilgi ve becerilerini bu nesle uyarlamanın ve onu doğru analiz etmenin yollarını aramalıdır.


İşin Doğasını Değiştirecekler

Başta teknoloji, sigorta ve perakende sektörleri olmak üzere birçok sektörün iş modelleri bu nesle uyum sağlayacak şekilde değişecektir. Online sigorta, dijital ortamda hız ve pratiklik sunduğu için bu nesil için bir gereklilik olacak ve finans sektöründe günlük yaşamlarının her alanına dahil edecekler. Online sigorta bu grubun hayatında bir lüks olmaktan çıkıp bir zorunluluk haline gelecek. Teknolojiyi ön plana çıkaracak olan bu kuşak için giyilebilir teknoloji, araç ve ev telematikleri, sigorta ürünleri gibi ürünlerin yanı sıra siber güvenlikle ilgili sigorta ürünleri de vazgeçilmez olacak.


Alfa Kuşağı ve Oyunlar

Günümüz toplumu video oyunları için önemli bir role sahiptir. Bazıları sadece oyun için oynamaya devam ederken, diğerleri bunu kişiler arası iletişim aracı olarak kullanıyor. Kalıcı çevrimiçi oyunlardaki "metaverse"ler gibi daha sosyal deneyimler, oyunculara oyunlarla etkileşim kurmanın yeni yollarını sunmuş olsa da, çok oyunculu öğeler şüphesiz bu büyümeye katkıda bulunmuştur...


Bu durum, Z kuşağı ve Alfa kuşağının %90'ından fazlasının video oyunu içeriği oynadığını gösteren araştırmaya atıfta bulunan en son Newzoo raporunda da gösterilmektedir. Çalışma, çeşitli kuşaklardan oyuncuların oyunlarla nasıl etkileşim kurduğunu ve markaları nasıl algıladığını araştırıyor. Oyunlar o kadar popüler hale geldi ki, dünya çapındaki tüm çevrimiçi kullanıcıların %79'u artık bir şekilde oyun oynuyor.


Newzoo'nun bulguları, oyunların zaman içinde daha sosyal hale gelmesiyle birlikte, basit bir oyun oynama eyleminin ötesine geçtiğini de gösteriyor. Oyunla etkileşime geçmenin sadece denetleyiciyle ilgili olmayan yolları vardır. Oyun oynamak, video izlemek ve podcast'ler, yüz yüze toplantılar ve daha fazlası gibi diğer etkileşim biçimlerine katılmak, çevrimiçi etkinliğin %28'ini oluşturuyor.

Alfa Çocuklara Ebeveynlik

"Teknoloji" ifadesi, alfa ebeveynler çocukken muhtemelen çok kanallı bir televizyon veya bir CD çalar anlamına geliyordu. Ebeveynler alfa çocuklarına ayak uydurabilmek için teknolojiyi mümkün olduğunca çok kullanmalıdır. Ebeveynler bu hakimiyetten kazançlı çıkacaktır çünkü bu onları sosyal medya ve teknolojinin olumsuz etkilerinden koruyacaktır. Yaşları ilerledikçe maruz kaldıkları çevrimiçi içeriği takip etmek önemli olacaktır.


Alfa Kuşağı için Hazır mıyız?

Tabletler ve giyilebilir mobil cihazlar çağında yetişen bu ilk neslin anlayacağı hız, zaman, eğitim, iletişim ve oyun kavramları bizimkilerden çok farklı olacaktır. Uzmanlara göre bu hususların her biri ışığında değerlendirilmeleri gerekiyor. Henüz çok genç olan Alfa kuşağının, tüm faktörler göz önünde bulundurulup bir değerlendirme yapıldığında geleceği nasıl etkileyeceğini kestirmek çok zor ancak onları yakından dinlemekte ve görüşlerine saygı duymakta fayda var. Gelecek gözlerimizin önünde gerçekleşecek. Hazırlıklı olun!


 
 
 

Opmerkingen


Bize Ulaşın

 

Stratejik kararlar almaktan yeteneklerinizi geliştirmeye kadar her konuda size yardım etmek için buradayız. Farklı hizmet anlayışımızdan faydalanarak potansiyelinizin en doğru uyumuna ve gerçek sonuçlara ulaşacaksınız.

Tüm merak ettikleriniz için lütfen iletişime geçin.

En kısa sürede sizinle iletişime geçeceğiz, ilginiz için teşekkür ederiz.

Acarlar Mah. 10. Cadde No:10 Beykoz, Istanbul

becontact@beyondeduconsultancy.com

Bizi Takip Edin

©2024 Beyond Education Consultancy. Tüm hakları saklıdır.

bottom of page